Bánh Cống (vài recipes)

Bánh Cống (vài recipes)

Gửi bàigửi bởi tranchau

Bánh Cống - Fried Prawn Cake ( Helen Le)


Ingredients
***For the filling***
100 g pork minced
200 g shrimps unpeeled
100 g mung beans soaked in water overnight
garlic
shallots
*** For the batter ***
1/2 cup rice flour
1/4 cup all-purpose flour
60 ml coconut milk
salt, sugar, chicken stock,
vinegar
1 cup carrot & daikon shredded
vegetable oil for frying

Instructions
For the batter: Mix together 1 cup of rice flour, ½ cup of all-purpose flour, ¼ cup of coconut milk, salt and sugar (about ½ tsp each) and 1 cup of cold water. Stir well and let the batter rest for about 30 minutes.

Season the shrimps lightly with some salt and pepper. Season the pork with some garlic, shallots, salt, sugar, chicken stock and pepper. Add the soaked mung beans into a steamer and steam for about 15 - 20 minutes until they are soft. Quickly stir-fry the seasoned minced pork with some vegetable oil.

Heat at least 3 inches of oil in a small saucepan. Then quickly deep the mold into the oil to avoid sticking. Pour in some batter, some mung beans, some meat, then more batter and a shrimp on top.

Slowly submerge the ladle into hot oil. When the top surface of the cake reaches the oil level, hold for about 10 seconds so the batter won't spill out. After that you can lower the mold deeper to the oil. Fry until it turns golden brown, then use a handle of a spoon or paring knife to unmold the cake. Then you can drop the cake into the oil and fry until it turns golden brown on all sides.

Shred some carrots and daikn and place in a bowl. Mix with a tbsp of sugar and 2 tbsp of vinegar, then toss well. Also prepare some Vietnamese herbs and a bowl of dipping fish sauce.

To serve, cut the cake in half, place it on top of a piece of lettuce or mustard leaf, and top with some herbs, some pickles, and then roll it up, dip into the sauce and enjoy.





************************************

Bánh Cống - Vietnamese Fried Shrimp Cake (The Beth Kitchen)


Ingredients

Make 25 cakes
* Filling:
1 lb shrimp (≈50 shrimps)
1/2 cup mung beans (washed and soaked 6 hrs or over night)
1 lb ground pork
1 medium onion
5 shallots
1-1/2 tsp kosher salt
1-1/2 tsp sugar
1/4 tsp black pepper
* Cake batter:
1 bag - 16 oz rice flour
1 cup glutinous rice flour
2 tsp sugar
1-1/2 tsp kosher salt
1 tsp quick rise yeast
3/4 cup coconut milk
2-3/4 cup water
Lettuce and assorted fresh herbs
Vegetable oil for frying (completely cover cake molds)

->

Nguyên liệu để làm 25 bánh:
*Bột bánh:
1 gói bột gạo- 16 oz
1 cup bột nếp
2 tsp đường
1-1/2 tsp muối
1 tsp men nở nhanh ( quick rise yeast )
3/4 cup nước dừa
2-3/4 cup nước
* Nhân bánh:
1 pound tôm ( 50 con )
1/2 chén đậu xanh hột- xả sạch, ngâm 6 tiếng hay qua đêm
1 pound thịt xay
1 củ hành tây
5 củ hành tím
1-1/2 tsp muối
1-1/2 tsp đường
1/4 tsp tiêu
Rau xà lách, các loại rau thơm ăn kèm
Dầu ăn để chiên bánh
* Tùy theo khí hậu hơi bạn ở, nếu nơi nóng ẩm thì bột sẻ nổi sớm và bạn phải sử dụng sớm hơn. không chờ theo thời gian mình nói.



************************************


Banh Cong va Banh Tom Chien - Uyen Thys Cooking





************************************

Bánh Cóng Sóc Trăng /Bánh Cống, giòn xốp thơm ngon || Fried shrawn meat cake || Natha Food



************************************

Bánh cống - New York / Vietnamese meat muffins



Ingredients

1/2 cup gạo ( rồi đem ngâm cho mềm)
1/2 cup đậu nành ( rồi đem ngâm cho mềm)
1/2 tsp Muối
1/2 tsp Bột nổi
1 hoặc 2 tbsp bột mì
1 củ khoai tây ( khoai môn )
1/4 cup Đậu xanh nguyên vỏ
* Nếu bạn không có thời gian thì dùng bột gạo + sữa đậu nành ( thay cho đậu nành + nước)

https://www.youtube.com/watch?v=N9SNiUpFcgI



************************************

Cách làm BÁNH CÓNG ĐẶT SẢN SÓC TRĂNG - HỒNG THANH FOOD


Ingredients

- 200g gạo +50g đậu nành (ngâm qua đêm từ 8 - 12 tiếng, bạn có thể xay gạo bằng máy xay sinh tố với 200 ml nước, nên xay khoảng 1 phút, rồi tắt xay nữa tránh ảnh hưởng đến máy) . Có thể thay bằng bột gạo và sữa đậu nành pha đặc. - > Cho vào bột hỗn hợp: 1/2 mcf nghệ, 1 mcf muối, 2 m đường
*** nếu thấy đặc quá thì cho nước vào thêm . Bột làm bánh này sẽ sền sệt, đặc hơn pha bột đỗ bánh xèo

- 200 gr đậu xanh (ngâm 8 tiếng và luộc với tí muối, vớt ra để ráo)
- Thịt xay (đừng nhuyễn quá)
- Tép bạc
-> liều lượng thịt và tép tùy sở thích (theo mình thì khoảng 200 gr thịt và 300 gr tép)
-> Tuy bánh sẽ dễ tróc hơn sau cái bánh lần đầu (theo mình vì khuôn đã "ăn dầu") nhưng nếu muốn bánh dễ tróc hơn khi chiên thì thêm vào bột 1 trứng gà/vịt

Hình đại diện của thành viên
tranchau
Administrateur du site
 
Bài viết: 7562
Ngày tham gia: 10 Tháng 5 2010

Quay về Nấu Ăn Online

Đang trực tuyến

Đang xem chuyên mục này: Không có thành viên nào trực tuyến.2 khách.


cron
free counters F9: Đổi kiểu gõ | F12: Tắt mở bộ gõ
Tắt  Tự động  Telex  VNI  VIQR