Cơm Gà

Cơm Gà

Gửi bàigửi bởi tranchau

CƠM GÀ HẢI NAM - Cách luộc Gà Da giòn, pha Nước Chấm và nấu Cơm Gà Instant Pot by Vanh Khuyen


NGUYÊN LIỆU
- 1/2 Con Gà Súp 1,3kg
- 1L nước để luộc
- Dưa Leo ăn kèm
- Cà rốt, Củ cải trắng nấu canh Súp
- Bột Nghệ để nhuộm Da gà
- 2 Lon Gạo dẻo 550gr
- 120gr Củ Hành tây trắng
- 30gr Gừng
- 50gr Hành Tím
* Nước Mắm
- 1mcf Muối
- 1/2mcf bột ngọt
- 3mcf Đường
- 30ml Nướng
- 3mcf Nước Mắm 3 con Cua
- Chanh 1/2mcf
- Tỏi, Gừng Ớt

* Nước Tương
- Nước 20ml
- Đường 3mcf
- Nước Tương Maggi 6mcf
- Dầu Mè ép nóng 1mcf
- Hành Lá



***************************************************
Hình đại diện của thành viên
tranchau
Administrateur du site
 
Bài viết: 7653
Ngày tham gia: 10 Tháng 5 2010

Cơm Gà

Gửi bàigửi bởi tranchau

CƠM GÀ NẤU BẰNG NỒI INSTANT POT - Kitchen Art Vietnam


Nguyên liệu

1 con gà ta (cỡ 1,5 kg), làm sạch
2 bát con gạo tẻ (khoảng 2 cup hoặc 360 g)
Vài lát gừng, nghệ tươi
1 thìa cà phê (tsp) tỏi băm nhỏ
Khoảng 1,5 lít nước lọc
1 tsp nước nghệ tươi (nghệ băm nhỏ, thêm nước vắt lấy nước cốt)
Gỏi đu đủ chua ngọt: 100 g đủ đủ xanh, nạo sợi + 50 g cà rốt, nạo sợi + 2 tsp đường + 1 nhúm muối và 1 - 2 thìa canh (tbsp) nước cốt chanh hoặc giấm + 1 tsp tỏi băm

Hình ảnh

Cách làm

Trộn gỏi:
Trộn đều đu đủ, cà rốt bào sợi với đường, muối, chanh, tỏi trong bát riêng. Để nghỉ ít nhất 15 phút ở nhiệt độ phòng hoặc 30 phút trong ngăn mát tủ lạnh.
Luộc gà:
Cho gà vào nồi cùng 1,5 lít nước lọc, vài lát gừng, nghệ, một nhúm nhỏ muối. Đậy nắp. Đẩy "pressure release vent" qua "sealing". Bấm nút Pressure Cook, chế độ High, nấu trong 15 phút. Gạt "pressure release vent" qua "venting" để van xả hết hơi. Mở nắp. Lấy gà ra lọc lấy thịt, xé nhỏ vừa ăn, để riêng. Nước dùng gà lọc qua rây, giữ lại nước trong.
Nấu cơm:
Chọn chế độ Sauté: Phi thơm tỏi với 2 thìa cà phê dầu ăn. Đổ gạo đã vo sạch, để ráo vào đảo đều trong khoảng 3 phút cùng 1 thìa cà phê nước nghệ tươi. Đổ nước luộc gà vào gạo để nấu cơm theo tỉ lệ thông thường.
Cách 1 - Nấu nhanh bằng chế độ Pressure Cook: Đậy nắp, đẩy "pressure release vent" qua "sealing". Bấm nút Pressure Cook, chế độ High, nấu trong 5 phút, để nồi tự xả hơi hoặc 7 phút, xả hơi nhanh.
Cách 2- Nấu chậm bằng chế độ Rice Cook: Đậy nắp, đẩy "pressure release vent" qua "sealing".
Bấm nút Rice Cook, nấu trong 12 phút (Sau khi nồi đủ áp suất, nồi sẽ nấu với chức năng Rice Cook trong vòng 12 phút sau đó chuyển qua "Keep Warm". Nên chờ khoảng 15 phút cho hạt cơm chín dẻo rồi mới mở nắp trộn đều, có thể xới cơm ra ăn ngay.
Khi cơm chín, xới cơm ra đĩa/bát, xếp thịt gà xé và gỏi đu đủ lên trên. Nếu thích bạn ăn kèm cơm với hành tây thái mỏng, lòng gà xào. Rắc tiêu, rau răm khi ăn.
Lưu ý: Lưu ý không nên để cơm trong nồi ở chế độ Keep Warm quá lâu hơn nửa tiếng vì hạt cơm có thể dính chặt vào đáy nồi, khó cọ rửa. Tốt nhất sau khi cơm đã chín dẻo, xới cơm ra thố/bát to cất tủ lạnh. Khi ăn, có thể hâm nóng trong lò vi sóng. Nếu nấu gạo lức (brown rice), có thể cần giữ ở Keep Warm khoảng một tiếng để hạt cơm mềm dẻo hơn trước khi xới ra thố. Thời gian nấu có thể tới 20 phút


Hình đại diện của thành viên
tranchau
Administrateur du site
 
Bài viết: 7653
Ngày tham gia: 10 Tháng 5 2010

Cơm Gà

Gửi bàigửi bởi tranchau

Cơm Gà Tam Kỳ - Cách Nấu Cơm Gà Gỏi Gà Tam Kỳ Đậm Vị Miền Trung -Ẩm Thực Xứ Quảng-Instant Pot Recipe


KT Food Stories


Hình đại diện của thành viên
tranchau
Administrateur du site
 
Bài viết: 7653
Ngày tham gia: 10 Tháng 5 2010

Cơm Gà

Gửi bàigửi bởi tranchau

Cơm Gà Instant Pot (Vietnamese Chicken Rice)

Author: Katie Le | Katie’s Test Kitchen

Ingredients
Minimum size 6-at IP or larger:
1 whole chicken – can be regular chicken, free range or organic free range (cook time will depend on the size, please see below)
2.5 regular cups of jasmine rice
0.5 regular cup of sweet rice
1 large knob of ginger (washed well and sliced in half, can keep skin on)
1 onion
turmeric powder
2 tbsp of Quốc Viet Chicken Soup Base
5 cloves of garlic, coarsely minced
3 tbsp of cooking oil
Salt
Sugar
Mushroom seasoning, optional to taste
Garnishes
– chopped green onion and cilantro
– fried shallot
– sliced cucumber and/or tomato, optional
– Vietnamese coriander (Rau Ram, chopped)
Dressing for chicken salad (Combine vinegar, water and sugar below. Soak sliced onion in mixture for 15 minutes.)
– 2.5 Tbsp of vinegar
– 4 tbsp of water
– 2 tbsp of sugar
– 1/2 white onion (thinly sliced)
Coating/Dipping Sauce (Combine all ingredients below. Adjust to your taste!)
– 4 tbsp of sugar
– 3 tbsp of fish sauce
– 3 tbsp of lime juice
– smash 5 cloves of garlic and 3 slices of ginger
– fresh chili (finely minced or smashed together with garlic)

Directions
Wash chicken well with warm sink water. Trim extra fat and skin as necessary and cut chicken in half. Place chicken into inner pot along with 1 tsp of salt, 1 tsp of turmeric powder, 2 tbsp of Quoc Viet Chicken Soup Base, sliced ginger and onion. Add about 12 cups of boiling water (using boiling water will speed up pressure building time). Close lid and select Manual/Pressure Cook, High Pressure, 3 minutes if you are using free range chicken less than 3 lbs or 5 minutes if you are using larger regular chicken, 30 minutes or full NPR.
Wash and rinse rice and sweet rice well. Set aside to let it drains. Once the rice is drained, on a stove top bring 3 tbsp of oil on medium heat. Add minced garlic and saute to release fragrance then add the washed rice. Saute for 4 minutes then turn off heat and set aside.
Once cook time is over wait an additional 30 minutes then slowly move the valve to Venting to release all remaining pressure. Remove chicken and immediately flush it with cold sink water. Allow the chicken to cool down. Discard ginger and onion. Use a sieve to remove the impurities (see photo above!). Remove 3 cups of broth and set aside. Turn of Saute mode and bring the broth to a boil. Lastly, add 1 tbsp of sugar. Taste the broth then make adjustments as necessary to cater to your taste. If it’s just a little plain you can add 1 tbsp of Mushroom Seasoning (or more). Once you are satisfied turn off heat. NOTE: If you are using the the same IP to cook the rice then please remove the broth and rinse the inner pot then continue to the next step. If you are using a different IP or have another inner pot such as the non-stick one to cook rice then no need to remove the broth. To cook rice using the IP, I highly recommend to use a non-stick inner pot.
In the non-stick(preferred) inner pot, add saute rice, 1/2 tsp of turmeric powder, 1/2 tsp of salt and pour 3 cups of the chicken broth to inner pot. Stir well rice and liquid and make sure all the rice is submerged under broth. Select Rice function. You can Quick Release after cook time is done if you are rushing to serve or let it NPR. Open lid and fluff rice. Turn off IP.
While the rice is cooking, shred and de-bone chicken. Pour onion dressing and mix well. Add chopped Vietnamese coriander (Rau Ram) and set aside.
To serve toss 1 serving of chicken salad with 1 tbsp of mixed ginger fish sauce. Add yellow rice and chicken to the plate and garnish with fried shallot and tomato/cucumber slices. Soup is to be served hot on the side. Garnish soup bowl with chopped onion and cilantro. Extra dipping sauce is also served on the side. Enjoy!

Hình ảnh
Hình đại diện của thành viên
tranchau
Administrateur du site
 
Bài viết: 7653
Ngày tham gia: 10 Tháng 5 2010


Quay về Các Món Ăn Nấu Với Nồi Instant Pot

Đang trực tuyến

Đang xem chuyên mục này: Không có thành viên nào trực tuyến.1 khách.


cron
free counters F9: Đổi kiểu gõ | F12: Tắt mở bộ gõ
Tắt  Tự động  Telex  VNI  VIQR