XÔI BẮP NHÃO INSTANT POT (VIETNAMESE “MUSHY” CORN STICKY RICE)
Author: Katie Le | Katie’s Test Kitchen
Ingredients
1 bag of peeled corn, 12 oz (washed multiple times, drained) – Can be found at most Asian grocery stores.
1/3 cup of glutinous rice/sweet rice longrain, gạo nếp (washed multiples times, drained)
1 can of coconut milk/cream, prefer Savoy brand
3 cups of hot water (used hot water to speed up pressure building time)
1 tbsp of sugar
1/2 tsp of salt
2-3 Pandan Leaves – OPTIONAL, can be found in the frozen section at most Asian grocery stores (washed well, tied into a knot)
1 bag of frozen scraped coconut, 8 oz – Can be found at most Asian, Hispanic grocery stores or even Super Walmart! If you have fresh ones, feel free to use those! (Soaked entire bag in warm water for 10 minutes to break it up a bit.)
Muối Mè Topping (combine all items below, mix well)
4 tbsp of sugar
1 tsp of salt
2 tsp of white sesame (roast in a pan on medium heat, constantly stirring until they turn light brown, lightly crush them to release flavor)
3 tbsp of crushed roasted peanuts, more or less up to you. Please click here for easy Air Fryer Peanuts Roasting recipe.
Directions
Scraped Coconut: Add 1 cup of water to inner pot, insert steamer basket, add scraped coconut. Close lid, Knob on Sealing. Select Manual/Pressure Cook, High Pressure, 3 minutes, 10 minutes NPR. Remove and set aside. If you have 2 Instant Pots, you can use 1 pot to steam the coconut and the other to cook the corn in Step 2 below.
Corn/Sticky Rice: Add to the inner pot: peeled corn, glutinous rice, coconut milk, 1 tbsp of sugar, 1/2 tsp of salt, Pandan Leaves if you are using, and 3 cups of hot water. Stir well to ensure nothing is sticking to the bottom of the pot. Close lid, knob on Sealing. Select Manual/Pressure Cook, High Pressure, 35 minutes, 20 minutes NPR or Full NPR.
Once cook time is over, wait an additional 20 minutes then gently Quick Release to let go of all remainder pressure. If you have time, let it NPR. Open lid, remove Pandan Leaves and stir the corn mixture well. Remove from inner pot to avoid scorching.
To serve, add “Mushy Corn Sticky Rice” to a bowl, top with a generous amount of scraped coconut and sprinkle the Muối Mè topping, more or less up to you! This breakfast/snack item is typically served warm. If you have any leftovers, keep them in the refrigerator separately from the scraped coconut. Reheat using the microwave as needed.
->
Thành phần1 túi ngô bóc vỏ, 12 oz (rửa nhiều lần, để ráo nước)
1/3 chén gạo nếp (rửa nhiều lần, để ráo nước)
1 lon cốt dừa
3 cốc nước nóng (sử dụng nước nóng để tăng tốc thời gian xây dựng áp lực)
1 muỗng canh đường
1/2 muỗng muối
2-3 lá Pandan (rửa sạch, buộc thành một nút)
1 túi dừa nạo đông lạnh, 8 oz(Ngâm toàn bộ túi trong nước ấm trong 10 phút để dễ rả đông.)
Muối Mè (tất cả các phần bên dưới, trộn đều)
4 muỗng canh đường
1 muỗng cà phê muối
2 muỗng cà phê vừng trắng (nướng trong chảo ở lửa vừa, liên tục khuấy cho đến khi chúng chuyển sang màu nâu nhạt, nghiền nhẹ chúng để giải phóng hương vị)
3 muỗng canh đậu phộng nghiền, ít nhiều tùy thuộc vào bạn. Xin vui lòng bấm vào đây để dễ dàng công thức rang đậu phộng Air Fasher.
Hướng dẫnDừa nạo: Thêm 1 cốc nước vào nồi trong, nhét rổ hấp, thêm dừa nạo. Đóng nắp, Núm trên Niêm phong. Chọn Hướng dẫn sử dụng / Nồi áp suất, Áp suất cao, 3 phút, 10 phút NPR. Hủy bỏ và đặt sang một bên. Nếu bạn có 2 Nồi ăn liền, bạn có thể sử dụng 1 nồi để hấp dừa và nồi còn lại để nấu ngô ở Bước 2 dưới đây.
Ngô / Gạo nếp: Thêm vào nồi trong: ngô bóc vỏ, gạo nếp, nước cốt dừa, 1 muỗng canh đường, 1/2 muỗng muối, Lá Pandan nếu bạn đang sử dụng và 3 cốc nước nóng. Khuấy đều để đảm bảo không có gì dính vào đáy nồi. Đóng nắp, núm trên Niêm phong. Chọn Hướng dẫn sử dụng / Nồi áp suất, Áp suất cao, 35 phút, 20 phút NPR hoặc NPR đầy đủ.
Khi thời gian nấu kết thúc, đợi thêm 20 phút sau đó nhẹ nhàng Phát hành nhanh để loại bỏ mọi áp lực còn lại. Nếu bạn có thời gian, hãy để nó NPR. Mở nắp, loại bỏ lá Pandan và khuấy đều hỗn hợp ngô. Lấy ra khỏi nồi trong để tránh cháy xém.
Để phục vụ, hãy thêm Gạo nếp Nấm ngô vào một cái bát, bên trên với một lượng lớn dừa nạo và rắc lên trên Muối Mè, nhiều hay ít tùy bạn! Món ăn sáng / ăn nhẹ này thường được phục vụ ấm áp. Nếu bạn có bất kỳ thức ăn thừa, hãy giữ chúng trong tủ lạnh riêng biệt với dừa nạo. Hâm nóng lại bằng lò vi sóng khi cần thiết.